İçeriğe geç

Müzik Çalarların Kralı: foobar2000 (Detaylı Tanıtım/İnceleme)

Uzun zamandır bu yazıyı yazmak istiyordum. Bende hepimizin kullandığı Wmp’ı(windows media player) bir müzik player olarak hiç kullanışlı bulmasamda uzunca süre kullandım. Winamp’a ise bir türlü ısınamadım. foobar2000 ile tanışmam ise Clementine sayesinde oldu. Clementine’ın wmp den ne kadar yetenekli olduğunu farkettim. Clementine iyiydi ama yeteri kadar esnek değildi. Ve daha iyisini arayışım foobar2000 de son buldu.

foobar2000’in ilk sürümü 2002 yılında “Peter Pawlowski” tarafından yayınlandı ve o günden beri durmaksızın geliştiriliyor. Gördüğünüz gibi 1-2 ayda bir yeni bir güncelleme/düzeltme gelmekte. Wmp milyonlarca makinede yüklü olmasına rağmen bu sıklıkta güncellenmemekte. Gönül rahatlığı ile kullanılabilinir.
Ayrıca foobar2000 ne yazık ki yanlızca windows ortamında çalışmakta.

foobar2000
foobar2000

foobar2000 ilk bakışta çok sade gözükmekte. Wmp varken böyle bir yazılıma ne gerek var diyebilirsiniz. Ama aynı firefox gibi inanılmaz özelleştirilebilirliği ve eklenti desteği sayesinde bir müzik çalardan isteyebileceğiniz herşeye sahip. Gelin kendisini tanıyalım.

İnanılmaz esnek ve kullanışlı arayüz

fooobar2009 theme setup

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi ilk kurulumda size bazı örnek arayüz yerleşimleri sunuyor. Bunlardan birini seçtikten sonra, istediğiniz zaman ekranda gördüğünüz herhangi bir objenin(sekme, playlist, search bar vs) yerini değiştirebiliyorsunuz. İstemediğiniz bir objeyi silebilir, mevcut yada eklentiler ile dahil olan objeleri ise player da istediğiniz yere dahil edebilirsiniz.

foobar arayüzüm

Hatta içerisinde View > Layout > Create scratchbox diyerek player’ı sıfırdan siz tasarlayabilirsiniz.

Scratchbox ekranı
Scratchbox ekranı

Sorgu(query) desteği ile arama yapabilme, playlist oluşturabilme

O da nedir diyebilirsiniz. foobar da arama yaparken sadece müzik adı vs yazarak yazmıyorsunuz. İsterseniz kendi query formatında sorgu yazarak çok detaylı aramalar yapabilir, sonrasında bu aramaları Autoplaylist denilen dinamik güncellenen bir playlist olarak kaydedebilirsiniz.

Örneğin yukarıda kendi arayüzümü paylaştığım resimlerde gördüğünüz Haftalık, Aylık, Yerli gibi playlistler aslında dinamik. Örneğin Haftalık playlist’i şu sorguyu kullanıyor: “%last_played% DURING LAST 7 DAYS SORT DESCENDING BY %play_count%”

Bu sorgu “son 7 günde çalınan dosyaları, çalış sıklığına göre sırala” anlamına geliyor. Yani ben her gün foobar’ı açtığımda bu playlist kendi kendine güncelleniyor. Yerli olan ise bir müzik dosyasının “Tür” bölümünde “Yerli” yazıyorsa playlist’e dahil ediyor. Bu sayede bütün türkçe müzikleri görebiliyorum.

Gelişmiş playback modları

playback mode

Resimdede gördüğünüz gibi standart bir player da olan shuffle, repeat gibi modlardan fazlası mevcut. Bu standart modları albüm, şarkı vs bazda yapabilmenizi sağlıyor.

Müzik kütüphanenizi istediğiniz bazda görebilme

foobar içerisinde müziklerinizin yüklü olduğu klasör’ü belirttiğiniz zaman o klasörü takibe almaya başlıyor. Arayüze “Album List” isimli objeyi eklediğinizde, müziklerinizi klasör hiyerarşisi dahil çeşitli modlarda görüntüleyebiliyorsunuz. Buda yeni bir müzik açmak istediğiniz zaman playler dan ayrılıp klasörler arasında gezinmenize gerek kalmaması demek. Ayrıca bu görünüme yukarıda örnek verdiğim sorgu yapısını kullanarak filtre verebilirsiniz.

Son olarak Library Viewer Selection’ınıda  açarsanız tadından yenmez. Bu özellik ise “Album List” de neye tıklarsanız, içinde ne kadar müzik dosyası varsa onu gösteren “Library Viewer Selection” adında bir playlist oluşturuyor.

album list

Global klavye kısayolları

Herhangi bir iş yaparken arka planda yada simgede foobar çalışıyorsa klavye kısayolları ile çalan şarkıyı durdurmasını, sonraki şarkıya geçmesini, sesi yükseltip/alçaltması vb komutları yapmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için player’ı görev çubuğundan öne getirmenize gerek yok. Normal diğer playerlarda olan klavye kısayollarından farkı arka planda ve simgede de olsa klavye kısayollarının çalışması (global olması). Wmp’e bu özellik eklenti ile kazandırılıyor. Winamp ise foobar gibi native olarak destekliyor.

Ayrıca bir diğer farkı ise bütün klavye kısayollarını istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

Tag editör desteği

foobar içinde herhangi bir şarkının meta bilgilerine playlist üzerinde sağ tıklayıp “Properties” diyerek erişebilirsiniz. Gördünüz meta bilgilerini çift tıklayarak direkt güncelleyebilirsiniz. Bu tarz basit tag işlemleri için ek bir tag programı (Mp3tag gibi) kullanmanıza gerek yok.

properties

meta

Format desteği

MP3, MP4, AAC, CD Audio, WMA, Vorbis, Opus, FLAC, WavPack, WAV, AIFF, Musepack, Speex, AU, SND… başta olmak üzere pek çok müzik formatını destekliyor. Farkettiğiniz gibi Flac ve Ogg’yi direkt çalabiliyor. (Wmp :()

Ve en güzel yanı ise kendisinin bir müzik çalar olduğunun farkında. Windows da varsayılan programlardan gönül rahatlığı ile varsayılan olarak atayabilirsiniz. Wmp gibi gidip video uzantılarına salça olmuyor.

Sevdiğim diğer küçük özellikler

1. Bir playlist de bir şarkı yada seçtiğiniz şarkılar üzerine gidip “Add to playback queue” derseniz o şarkıyı işaretliyor. Ve playlist de normalde çalan şarkı bittiğinde bir sonraki şarkıya geçmesi gerekirken araya sizin işaretlediğiniz şarkıları sırasıyla alıyor. Yani playlist çalarken çok sevdiğiniz bir parça gördüğünüzde, çalan şarkıyı durdurmadan bir sonrakinde onun çalmasını sağlayabiliyorsunuz. Üstelik bu özellik playlistler arası da çalışıyor.

2. Yine bu şekilde bir diğer güzel özelliği “Playback > Stop after current” yolunda bulunan seçeneği aktif ettiğinizde mevcutta çalan şarkı bittiğinde çalmayı durduruyor. Yani mevcutta çalan şarkının son olduğunu belirtiyorsunuz.

3. Playlist te şarkılar çalarken mouse cursor’unun çalan şarkıyı takip etmesini sağlayabilir yada şarkının cursor’u takip etmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle yüzlerce, binlerce şarkının olduğu playlistlerde işinizi kolaylaştırıyor.

4. foobar’ın mevcut tasarımınız, ayarlarınız dahil yedeğini almak isterseniz “C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\foobar2000” altındaki klasörü kopyalamanız yeterli. İster yeni bir bilgisayara ayarlarınızı aktarmak isteyin, ister eski yedeğe dönmek isteyin. Yedeklenen klasörü gerekli yere yapıştırıp programı açmanız yeterli.

Mutlaka kurulması gereken eklentiler

Lyric Show Panel 3: Çalan şarkının sözlerini bulur. Sözlerin alındığı kaynağı beğenmezseniz başka kaynaktan getirmesini söyleyebilir, sözler yoksa siz manuel ekleyebilirsiniz. Eklenti şarkının zamanlamasına uygun sözler bulmuş ise karaoke gibi şarkı söz söylendiği anda ekranda ilgili satırı mavi işaretler.

lycris

Playback Statistics: Bu eklenti bir şarkının kaç defa çalındığı, ilk/en son ne zaman çalındığı gibi istatistikleri tutar. Bu sayede yukarıda anlattığım gibi bu hafta yada geçen yıl en çok neleri dinlemişim derseniz, rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Pause On Lock: Özellikle benim gibi gün içinde çalışırken bilgisayarın başından ayrılmanız gerekiyorsa tam size göre. Bilgisayarı Win + L ile kitlediğiniz anda çalan müziği pause yapıyor. Eğer tekrar login olursanız kaldığı yerden devam ediyor. Evet biliyorum çok süper :)

Windows 7 Shell Integration: Öncelikle ismine aldanmayın windows 7/8/8.1 de çalışıyor. Bu eklenti ise görev çubuğundaki foobar simgesini zenginleştiriyor. Bir bakışta foobar’ın müzik çalıp çalmadığını görüyorsunuz. Üzerine geldiğinizde ise albüm kapağı, çalan şarkının ilerleme durumu ile birlikte şarkıyı yönetilebileceğiniz playback butonları çıkıyor.

Screenshot_1

Son sözler…

Hergün hem evde hem işte kullandığım bu yazılımı daha geniş kitlelere tanıtmak boynumun borcuydu. Umarım yardımcı olmuşumdur. Son olarak indirmek için buradan buyrun.

Hoşçakalın.

02.08.2015 Edit: Windows 7 Shell Integration eklentisi Windows 10 da da çalışmakta.

Yazıyı Paylaş

“Müzik Çalarların Kralı: foobar2000 (Detaylı Tanıtım/İnceleme)” hakkında 4 yorum

  1. Merhaba,
    Ben de 7-8 yıldır Foobar2000 kullanıyorum ( 35 yılı bulan “müzik dinleme” mazim için çok sayılmaz :) )
    Biraz önce, tembelliğimde zirve yapıp, olmadık bir şeyin peşine düştüm.
    30 yıldır İngiliz Shakat Grubu dinlerim.
    Dün artık üşenmeyip, hâlâ “akılsız” haldeki telefonuma Shakatak full flac arşivimden -pek de arzu etmediğim halde- yaklaşık yüz kadar mp3 konversiyonu yaptırdım. Sonra bunları telefonumun hafızasına aldım almasına fakat ardından şu kafama takıldı: Bu mp3 seçmesini playlist yapsam bunu büyük flac arşivimde kullanabilir miyim ( yani, o kadar parçayı yine tek tek preview yapıp seçmek mecburiyetinde kalmadan :) )?

    Bu bir yana, Foobar2000, hakikaten, -kaba tabiriyle bu derece orta malı bir program olmasına rağmen- PC player faslında aşılabilecek gibi birşey değil.
    Bundan ulaşılabilecek nihayet şudur: “Computer şartlarında (ben hep computer derim) müzik” aleminin insanları sokaktan toplama değildir. Bu insanlar birşeyleri ayakta tutmak için çabalıyorlar (80´ler ve 90´lar boyu MIDI yazmış insanlar da muhtemelen aynı tipten insanlardı).

    Diğer alanlarda böyle değil. Çünkü “müziğin insanları” başkadır.

    Bu programın kıymetini kimler bilebilirler? Elbette, bizler gibi “müziği yaşamak için” çabalamış insanlar (bilirler).
    Yoksa, hayatı boyu bir plak / cd vs. peşinde koşmamış biri için nedir ki bunlar?

    1. 1. Telefonda yada bilgisayarda oluşturduğunuz playlist dosyasında ufak bir güncelleme ile direkt kullanabilirsiniz. playlist dosyaları aslında şarkıların bulunduğu fiziksel yolların yazıldığı text tabanlı çok basit dosyalardır. bir playlist’e sağ tıklayıp, notepad gibi bir text editörle açıp, dosya yolunu güncelleyerek kullanabilirsiniz.

      2. Dediğiniz gibi kaliteli dijital müzik dinlemek için müziğin codec’i, onu çalan player, kullanılan kulaklık vs gerçekten önemli konular. bugün hala daha 128 kbps ile mp3 dinleyen insanlar var. onlar için player’ın önemi yok. yeterki çalsın.

  2. Ben de bir foobar2000 kullanıcısı olarak geçen yıllar zarfında onca cue dosyası edit etmiş olmama rağmen playlist dosyalarına text editorlerde bakmayı düşünmemiştim.
    Fakat sizin cevabınız üzerine baktığımda, evet dosya yönetimi bakımından kod kısmen açık görünüyor. Buna rağmen, yukarıda bahsetmiş olduğum tarzda ve dosya yolundan ziyade aynı isim / enformasyon tabanında fakat dosya formatı farklı bir playlist hazırlamanın pek de o kadar kolay olmadığı sonucuna ulaştım. Anlayabildiğim kadarıyla “yukarıda bahsettiğim şekilde” bir deneme için başı başına bir “veri tabanı yönetimi düzenlemesi” gerekiyor.
    Nihayette, yazınız, bu ülkenin standartlarına göre tatmin edici düzeyde. Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir