İçeriğe geç

Dynamics 365 for Retail (AX 7) Customer Attribute Kullanımı

Bu yazıda D365 for Retail da yeni gelen customer attribute özelliğinin nasıl kullanıldığını açıklayacağım.

Attribute Nedir ?

Attribute kavramı Dyamics AX 2012 de ürün bilgi yönetimi modülünde hayatımıza giren bir özellik.

Eğer ürün üzerinde saklamak istediğiniz bir takım ek bilgiler varsa (örneğin ürünün markası, sezon, kampanya, sektörel herhangi bir bilgi vs) geliştirme yapmanıza gerek kalmadan bu alanları hangi tipte veri tutacaklar ise o şekilde tanımlayıp, daha sonra ürün üzerinde bu alanlara veri girişi yapabilmenize olanak sağlayan bir özellik.

Bu özelliğin olmadığı eski ax sürümlerinde istenilen tüm alanlar manuel olarak açılıyordu. Bu özellik sayesinde development’a gerek kalmadan çok kompleks olmayan yani bir ana tabloya ihtiyaç duymayacak bilgileri kolayca saklayabiliyorsunuz. Temelinde Entity–attribute–value yapısını kullanıyor.

 

Customer Attribute Nedir ?

Dynamics 365 for Retail da artık sadece ürün değil customer ve order içinde attribute tanımlanabiliyor. Ben bu yazıda customer attribute’a odaklanacağım. D365 de farkettiyseniz müşteriler formunu açtığınızda Retail sekmesinde Retail Attribute butonu geldiğini göreceksiniz.

Artık pos dan müşteri oluşturma sırasında müşteri üzerinde tutmak istediğiniz ek alanlar için geliştirme yapmadan, ax üzerinde ilgili alanları tanımlayıp kullanabiliyorsunuz. D365 for retail de geliştirme yapmak çok daha meşakatli bir hale geldi. O sebeple bu özellik oldukça faydalı. Elbette bu özelliğinde kendine ait kısıtları var. Buna yazının sonunda değineceğim.

 

Kurulum

1 – Product information management > Setup > Categories and attributes > Attribute types formu açılır.

 

2 – Açılan ekranda New butonuna basarak aşağıdaki resimdeki gibi örnek bir attribute oluşturalım.

 

3 – Product information management > Setup > Categories and attributes > Attributes formu açılır. Burada New butonuna basılır ve aşağıdaki gibi doldurulur.

 

4 – Product information management > Setup > Categories and attributes > Attribute groups formu açılır ve aşağıdaki şekilde doldurulur.

 

5 – Şimdi hazırladığımız attribute group’u pos’a tanıtmak için Retail > Headquarters setup > Parameters > Retail parameters formunu açıp aşağıdaki resimde işaretlediğim yeri güncellemeliyiz.

6 – Değişikliklerin pos’a yansıması için Retail > Retail IT > Distribution schedule formunu açıp sırasıyla 1010 (Customers) ve 1110 (Global configuration) joblarını çalıştırmalıyız.

 

Kullanım

Jobların applied olduğunu gördükten sonra pos’u kapatıp açtığımızda müşteri giriş/düzenleme ekranında ve müşteri detay ekranlarında eklediğimiz GVNBirthPlace isimli attribute’un geldiğini göreceksiniz.

Pos – Customer add/edit ekranı

 

Pos – Customer details ekranı

 

Kurulumu yaptığımız için, yeni bir attribute eklemek istersek, attribute’u oluşturduktan sonra > attribute grubuna atayıp > değişikliklerin yansıması için jobları çalıştırmamız yeterli. Artık pos da müşteri üzerinde, attribute alanlarında yaptığınız her güncelleme realtime olarak ax’a yansıyacaktır. Ax da müşteri formu üzerinde Retail sekmesi altındaki Retail Attributes butonuna bastığınızda pos tarafında girilen değerleri görebilirsiniz.

 

Kısıtlamalar

  1. Öncelikle eğer çoklu seçim yapmak isterseniz attribute types oluştururken fixed list işaretleyerek seçilecek değerleri tanımlamanız gerekli. Fakat attribute’u bir ana tabloya bağlayamıyorsunuz.
  2. Attribute’u fixed list olarak tanımladığınızda tipi sadece text yani string olabiliyor.
  3. Attribute grup içine eklediğiniz tüm attributelar pos da otomatik gösteriliyor fakat herhangi bir görsel düzenlemeye izin vermiyor. Yani gruba eklediğiniz sıra ile gösteriyor. Hiçbir görsel düzenleme mümkün değil.
  4. Tipi datetime ve reference olan attributelar desteklenmiyor. Bunları attribute gruba dahil etsenizde pos da gözükmüyorlar.

Son Olarak

Bu özellik ile koda girmeden pos da müşteri üzerine çok hızlı şekilde alan ekleyebilirsiniz. Eğer bu kısıtlamalardan kurtulmak isterseniz bunun için extension property kullanılarak geliştirme yapılması gerekiyor. Bir sonraki yazımda da bu konuya değineceğim.

Hoşçakalın.

Yazıyı Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir